mandag den 29. oktober 2012

Ja til rent vand - og tante Møhge

Det er ikke kun tandlægerne, og A.P.Møller-koncernen, der kan li at bore.
Nu vil Frederikshavn kommune også i gang, eller de vil måske sige ja til nogle, der gerne vil bore. Det handler om gas – skifergas.
Men det handler også om vand - grundvand.
Det er firmaet Total og Nordsøfondens plan, at man gerne vil foretage nogle prøveboringer efter skifergas i Nordjylland. Skifergas er er en form for naturgas – men trods sit navn så er det et klimaskadeligt fossilt brændsel. Det kan indsparkes, at brug af den slags brændsel skal være afviklet senest i 2050 – og det ikke kan ikke udelukkes, at verdenssamfundet fremrykker tidspunktet. Disse prøveboringerne i Vendsyssel skal vise, om der er gas nok i skiferlagene til, at det er økonomisk rentabelt for de to selskaber, at udvinde skifergas af den nordjyske undergrund.
Altså om det kan svare sig, at gøre Vendsyssel til et gasland. 
Det er disse planer, som Frederikshavn kommune skal forholde sig til, og visse udtalelser peger på et ja. Det er jo også bedre end at være afhængig af arabernes olie, og hvis vi selv har gassen i undergrunden, så er det vel ligetil. Endelig er der det med beskæftigelsen. Men selvom om jobtallet  vil stige, så er der jo ingen der siger, at det er nordjyske ledige, der kommer i arbejde. Det kan være, at Total indflyver billig arbejdskraft fra Rumænien – eller Hviderusland, hvis landet kan nå at blive medlem af EU -  inden Total-boret går i jorden.
Så kære politikere, skifergas er ikke løsningen.  
Men noget tyder på, at det eneste der måske kan stoppe tilladelsen til disse prøvespringninger er civilsamfundet. At det er fra borgergrupper i Vendsyssel, der skal komme det nødvendige pres – den direkte modstand.
Således er der allerede dannet modstandsgrupper i flere byer - også i Hjallerup. 
Det er de miljømæssige følger, som borgere med god grund frygter. Især følgerne for grundvandet. Drikkevand er efterhånden en mangelvare andre steder end det tørkelagte Afrika og Mellemøsten. Kina, Indien, og Østeuropa har også svære problemer. Danmark har masser af vand i forskellige kvaliteter. I den vendsysselske undergrund ligger gode vandreserver. Danskere tar’ godt vand for givet. Tænk, hvis vandet mudrer til. Bliver udrikkeligt. Kemikaliefyldt. Danskere kan ikke overleve, hvis vores vand bliver udrikkeligt. Men det skal dog tilføjes, at det mener Total ikke vil ske. Men give en garanti, med hånd på hjerte og bibel, kan selskabet selvfølgelig ikke. .  
Selve udvindingen af skifergas sker med den stærkt omdiskuterede metode hydraulisk frakturering. Flere undersøgelser har vist, at denne udvindingsmetode medfører så store udslip af metan, at det samlede udslip af drivhusgasser ved forbrænding af skifergas er højere end ved forbrænding af kul.
Derudover kræver metoden enorme mængder af vand, der i processen bliver forurenet med
kemikalier. En del af det forurenede vand efterlades i undergrunden, mens den del, der pumpes op igen, efterfølgende skal deponeres. Samtidig er der så risikoen for grundvandsforurening.
Total oplyser, da også, at vandet fra fracking-processen formentlig skal køres direkte til Kommunekemi – i det omfang, det lykkes gasselskabet at suge det op af jorden igen. Ifølge selskabet er risikoen for, at stofferne når grundvandet nedefra minimalt, fordi skiferlagene ligger flere kilometer under grundvandet. Men flere kilometer er ikke nogen beroligende afstand.
Vand kan – med og uden kemikalier – altid finde vej .
Endelig  bør al tvivl komme vore efterkommere til gode.

Frederikshavns Kommune kan stadig nå at sige nej til Total og Nordsøfonden.
Det synes jeg vil klæ’ kommunen. 
Fremtidens energi skal komme fra sol og vind, piller, varmelegemer og jordvarme, og ikke fra fossile brændsler. Derfor bør alle planer om boring efter skifergas i Danmark stoppes.
Rent vand, og nok vand, til vore børnebørns børn, er dog det, der ligger forælde og bedsteforældre mest på sinde. Det er der fremtidsperspektiv i. Det giver mening.
Det andet giver ingen mening. Det er atomkraftdebatten en gang til. 
-” Misse, bed’ ham pakke sig ”.
Denne farvelsalut gav Tante Møghe via datteren til oberst Hackel, da han ville ødelægge hendes fødselsdag med noget  - for kvinder - så irrelevant, som kævleri om hendes alder.
I lighed med tanten fra Matador beder jeg - uden glimt i øjet og uden Misse som budbringer - skiferboreholdet om - at pakke sig.
Helt væk.     





Ingen kommentarer:

Send en kommentar